We blijven kiezen voor een geloofsgemeenschap van mensen die met een zekere regelmaat samenkomt. Een groep die verbinding zoekt en cultiveert in verhalen, symbolen en rituelen. Een moment waarin traditie en actualiteit in elkaar verweven worden, waar verleden en heden aan het licht komen om veruit naar een toekomst te reiken (Roos Maes). MAAR We kiezen er ook voor om nog nadrukkelijker naar buiten te gaan. Om met onze voeten in de maatschappij te gaan staan, de ‘zoekers’ en niet-zoekers aan te spreken. De nadruk komt dan te liggen op de kunst van het begeleiden van ‘zoekers’ (zoeken met de zoekenden) in dialoog en wederzijds respect, in het delen van spirituele beleving en in het van elkaar leren (naar T. Halik).
|
We blijven kiezen voor een open kerk waar iedereen welkom is. Een warme kerk met een boeiend aanbod dat het leven van mensen dieper en rijker kan maken MAAR We streven nog nadrukkelijker naar een aanbod op verschillende niveau’s, zowel voor sterk geëngageerde gelovigen als voor mensen die enkel even de sfeer willen opsnuiven en voor alle geledingen daar tussenin (Kolet Janssen). We willen geen elitekerk worden maar rekening houden met sociologische verschillen en de groeiende diversiteit om ons heen. Het gaat daarbij om meer dan gastvrijheid, het gaat om de bereidheid om actief werk te maken van echte ontmoeting, verbinding en verandering.
|
We blijven kiezen voor een zeer verzorgd en zinvol aanbod aan jongeren EN we willen voor en met jongeren (ook buiten de eigen werking) een vrijplaats creeëren waar jongeren hun zoeken en vragen naar spiritualiteit en zingeving kunnen delen en ontdekken. We blijven kiezen voor een kerk ‘vanuit de basis’, waar mensen ruimte en vertrouwen krijgen voor initiatief en innovatie, ruimte om nieuwe wegen te ontdekken maar ook om te falen. Die uitnodiging willen we niet beperken tot de gekende parochianen MAAR doortrekken naar mensen die we ontmoeten in nieuwe netwerken en bewegingen.
We blijven kiezen voor een evangelische tegendraadse boodschap die ons wegroept uit onszelf en die ons uitdaagt tot een andere levensstijl, het streven naar duurzaamheid, voor een boodschap van solidariteit met de kwetsbaren, hier en overal ter wereld EN we kiezen ervoor om vaker standpunten in te nemen en te communiceren wanneer gebeurtenissen om ons heen om een kritische reactie vragen of een teken van aanmoediging verdienen. |
We blijven inzetten op een aanbod van vormingen voor vrijwilligers en parochianen in het algemeen EN integreren opleidingen nog nadrukkelijker in onze werking. Het gaat daarbij over het investeren in het ontwikkelen van het persoonlijk geloofsleven maar even goed over de organisatie van een vorming over elk ander nuttig en zinvol thema. Opleiding beperken we ook niet tot het volgen van een cursus bij een expert, het gaat even goed over het voeren van (groeps)gesprekken of het uitwisselen van ervaringen. Onze parochie is een veilige haven voor gelovigen die nadenken over hun geloof, de betekenis ervan kunnen bevragen en het kunnen confronteren met inzichten en interpretaties van anderen. MAAR we willen meer gelegenheden creëren om dit delen van ervaringen mogelijk te maken, om de innerlijke ontdekkingstocht te stimuleren via gesprek.
We blijven een verzorgde communicatie voeren, intern en extern MAAR beseffen meer dan ooit dat een verdere ‘professionalisering’ van de communicatie in een digitale wereld noodzakelijk is. We zullen ons buigen over de vraag hoe we nog beter de verschillende doelgroepen kunnen bereiken, via welke kanalen en met welke boodschappen. |